Få bort svettlukt från kläder

Få bort svettlukt från kläder

Att svettas i vardagen, på jobbet eller på träningen är helt normalt, men trots detta vill man ju helst dölja eventuella svettfläckar eller dålig lukt. Något som kan göra stor skillnad är vilka kläder du har på dig. Genom att välja rätt kläder när du vet att du kommer att svettas kan du få svetten att avdunsta lättare, lukten att minska och svettfläckarna att minimeras. Här är våra bästa tips för att välja rätt kläder när du svettas.

Naturmaterial är att föredra

Kläder i naturmaterial som bomull, lin eller bambu är alltid det bästa för kroppen eftersom de andas bättre än syntet, även om träningskläder i syntet kan vara bra om du ska träna hårt eftersom de har speciella egenskaper. Till vardags rekommenderar vi att du använder kläder av bomull eller modal närmast kroppen, både för deras sköna känsla mot huden och för deras förmåga att torka snabbt. Modal är en slags viskos som tillverkas av bokträ, och är i grunden ett naturligt material även om själva tillverkningsprocessen sker på kemisk väg. Det är också möjligt att skapa väldigt tunna plagg av modal, vilket gör materialet perfekt för till exempel underkläder eller t-shirts. Både bomull och modal låter huden andas och gör att den känns sval under sommaren eller i varma lokaler vilket minskar risken för överdriven svettning och svettfläckar.

Klä dig i flera lager

Ett annat tips för att undvika de negativa konsekvenserna av svettning är att klä sig i flera lager. Då blir det lättare för dig att ta av ett lager direkt när du känner dig varm, i stället för att behöva svettas i onödan. Genom att ha en tunnare t-shirt under dina vanliga kläder kan du också minska risken för svettfläckar på din fina sidenblus, snygga tröja eller dyra ullkavaj. En t-shirt i bomull eller modal suger upp svetten och förhindrar att den ger fläckar på dina övriga kläder, och är dessutom lätt att tvätta så att du alltid har en ny och ren t-shirt att ta på dig varje morgon.

Välj plagg som är speciellt tillverkade för att minska svettningar

Det finns en hel del plagg ute på marknaden som är utvecklade särskilt för att minska svettningar, lukt och svettfläckar. Ett exempel är t-shirts från Drywear som är tillverkade av så kallad mikromodal som är extra tunn och ännu mer absorberande än vanlig modal. De har också ett unikt svettmembran under armarna som förhindrar svettfläckar på dina övriga kläder. Membranet innehåller även mycket tunna koppartrådar som förhindrar dålig lukt. Det gör dessutom så att din deodorant inte kommer i kontakt med dina övriga kläder vilket förhindrar gula fläckar. Drywears t-shirts är ett bra val för dig som lider av hyperhidros – extra rikliga svettningar, men kan användas av alla som effektivt vill dölja de negativa effekterna av svettningar.

Tvätta dina kläder på rätt sätt

Genom att tvätta dina kläder lagom ofta och på rätt sätt kan du också se till att de på bästa sätt hjälper dig att minska svettningar och dålig lukt. När det gäller undertröjor eller underkläder som sitter närmast huden och absorberar svetten kan du gärna tvätta dem efter bara en dags användning på upp till 60 grader. Det är bäst att inte använda något sköljmedel eftersom det kan minska materialets absorberingsförmåga. Övriga kläder bör tvättas om de börjar lukta illa eller ser smutsiga ut. Den dåliga lukten kommer inte från svetten i sig, utan från bakterier som finns naturligt på kroppen, och genom att tvätta kläderna avlägsnas bakterierna vilket minskar risken för att du ska lukta illa när du svettas.

Genom att använda rätt kläder när du svettas går det alltså att påverka effekten av svettningarna en hel del. Se till att välja plagg av naturmaterial som andas och torkar snabbt, och klä dig i flera lager så att du kan ta av dig ett plagg när du börjar svettas och förhindrar att svettfläckar uppkommer på dina finaste kläder. Du kan dessutom med fördel välja kläder som är speciellt utvecklade för att minska de negativa effekterna av svettningar, som till exempel Drywears t-shirts. Sist men inte minst är det viktigt att du tvättar kläderna tillräckligt ofta, och undviker att använda sköljmedel för att de ska bevara den absorberande effekten.


 

Modal

Modal är en regenatfiber - en slags konstfiber som är tillverkad av naturlig cellulosa

Modal är en regenatfiber – en slags konstfiber som är tillverkad av naturlig cellulosa. Detta innebär att den är tillverkad på kemisk väg men samtidigt har ett naturligt ursprung vilket har många fördelar. I detta inlägg ska vi ta en närmare titt på hur modal tillverkas och i vilka sammanhang detta material är ett bra val.

Continue reading

Att svettas när man sover

Att svettas när man sover

Det är helt normalt att svettas, eftersom det är kroppens nervsystem som meddelar svettkörtlarna att de ska utsöndra fukt för att kyla ned kroppen. Svetten kan också säga en hel del om din hälsa, och det finns många tillstånd där man svettas mer än vanligt. Att svettas när man sover är ett av dem och nedan får du mer information om anledningen till att vissa svettas mer under natten och vad man kan göra åt det.
Continue reading

Svettning i samband med träning

Att svettas är både naturligt och viktigt för att kroppen ska må bra och i samband med träning svettas vi mer än vanligt för att reglera kroppstemperaturen. Svetten leder nämligen bort värmen från kroppen för att den inte ska bli för varm, så att du inte drabbas av överhettning och vätskebrist. Det finns många fördelar med att svettas under träning och en hel del sätt att förhindra dålig lukt och fuktiga träningskläder. Svettmängden påverkas också av flera olika faktorer, till exempel svettas vi mer när vi är vältränade.
Continue reading

Kan jag använda deodorant med aluminiumklorid mot svett?

aluminiumklorid deodorant

Många antiperspiranta deodoranter är av typen aluminiumklorid deodorant. Aluminiumklorid fungerar på så sätt att utsöndringspunkter från kroppens svettkörtlar stoppas. Det gör att svetten inte kommer igenom det behandlade området.

Man kan få deodoranter med aluminiumklorid i olika styrkor, där de kraftigaste kräver recept och ska hämtas på apotek, efter rådgivning och recept från läkare.  I Danmark har det visat sig vanligt att preparat skrivs ut till patienter med hyperhidros. Tyvärr upplever flertalet patienter med diagnosen att effekten är begränsad, samt att den avtar ganska snabbt efter ett par veckor.
Continue reading

Varför luktar svett och hur kan man undvika svettlukt?

Varför luktar svett och hur kan man undvika svettlukt

Svettlukt

Vissa människor har en bild av att svettlukt uppstår varje gång vi svettas. Detta är en sanning med modifikation, vilket vi kommer försöka förklara här. Svett består huvudsakligen av vatten och salt, och i normala fall svettas vi för att kunna reglera kroppens temperatur. Det är därför som de flesta av oss svettas när vi är ute och springer, eller sitter stilla i solens värme.
Continue reading

Varför svettas jag så mycket?

Varför svettas jag så mycket?

Många av oss har frågat oss själva – varför svettas jag så mycket? Generellt kan sägas att kroppen använder svett för att reglera sin temperatur. Ju mer man svettar, ju mer kan kroppens temperatur falla. Svett har alltså en kroppslig funktion som vi inte kan vara utan. Kroppen vill försöka att hålla en konstant temperatur på ca 37 grader. Det sker genom at man svettas, oftast under armarna eller i ansiktet.
Continue reading