Svettning i samband med träning

Att svettas är både naturligt och viktigt för att kroppen ska må bra och i samband med träning svettas vi mer än vanligt för att reglera kroppstemperaturen. Svetten leder nämligen bort värmen från kroppen för att den inte ska bli för varm, så att du inte drabbas av överhettning och vätskebrist. Det finns många fördelar med att svettas under träning och en hel del sätt att förhindra dålig lukt och fuktiga träningskläder. Svettmängden påverkas också av flera olika faktorer, till exempel svettas vi mer när vi är vältränade.

Fördelar med att svettas under träning

Det finns faktiskt en hel del fördelar med att svettas när man tränar. Den viktigaste är självklart att justera temperaturen och svettfunktionen fungerar faktiskt ungefär som en luftkonditionering. Om vi inte hade kunnat svettas hade vi lätt blivit överhettade vilket kan leda till värmeslag, torr och röd hud och i värsta fall medvetslöshet.
Svetten rengör också huden från bakterier, orenheter och slaggprodukter, och det är när den kommer i kontakt med bakterierna på hudens yta som det kan börja lukta. Svett består i sig nämligen i stort sett bara av vatten och salt samt bakteriedödande ämnen. Att svettas kan också hjälpa till att förbränna kalorier, eftersom kroppen använder energi för att producera svett. Dessutom blir det lättare för kroppen att hantera stress när du tränar så att du svettas, eftersom träningen underlättar vid kroppens nedbrytning av stresshormonet kortisol.
Men även om svett är helt naturligt vill de flesta undvika svettlukt och känslan av att kläderna blir blöta under träning. En bra lösning är då att investera i kläder som minimerar lukten och gör så att fukten snabbt dunstar från tyget och håller dig torr.

Vältränade personer svettas mer

Vid träning anpassar sig kroppen på många olika sätt, och ett av dem är helt enkelt justeringen av svettmängden för att reglera kroppsvärmen. Det är ett faktum att ju bättre kondition du får, desto mer kommer du att svettas. Detta beror på att kroppen blir bättre på att justera temperaturskillnaderna ju mer du tränar. Då hjälper kroppen till att kyla ned dig snabbare, så att du kan fortsätta att träna på samma nivå eller ännu hårdare utan att bli överhettad.
Det är hjärnan som säger till kroppen att utsöndra svett för att kyla av sig genom att skicka signaler till svettkörtlarna. Hos en person som tränar mycket blir hjärnan alltså bättre på att säga ifrån och justera kroppstemperaturen, vilket är ännu ett bevis för att fysisk träning även på många sätt påverkar hjärnan.

Svettmängden påverkas av flera olika faktorer

Men oavsett om du inte tränar så hårt så kan din svettproduktion vara betydligt större eller mindre än andras. Hur mycket man svettas påverkas nämligen också av fler faktorer än bara träning, till exempel ålder och kön. Du har säkert noterat att män generellt svettas mer än kvinnor och detta beror främst på att män är både större och längre. Man svettas nämligen mer ju större kroppsyta som behöver kylas ned.
En del personer har också fler svettkörtlar än andra, och detta är ofta genetiskt. Det finns även en sjukdom som kallas för hyperhidros som kan orsaka överdrivna och besvärande svettningar. Självklart beror också mängden svett på vilka kläder du har på dig. Träningsplagg i syntetiska material kan hjälpa svetten att avdunsta bättre, men det kan ofta kännas mer behagligt att ha på sig kläder i naturmaterial. Då är Drywears t-shirts i modal ett perfekt alternativ, eftersom du får samma känsla som när du har på dig en tunn bomulls-t-shirt samtidigt som tyget är både antibakteriellt och minimerar dålig lukt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *