Få bort svettlukt från kläder

Få bort svettlukt från kläder

Att svettas i vardagen, på jobbet eller på träningen är helt normalt, men trots detta vill man ju helst dölja eventuella svettfläckar eller dålig lukt. Något som kan göra stor skillnad är vilka kläder du har på dig. Genom att välja rätt kläder när du vet att du kommer att svettas kan du få svetten att avdunsta lättare, lukten att minska och svettfläckarna att minimeras. Här är våra bästa tips för att välja rätt kläder när du svettas.

Naturmaterial är att föredra

Kläder i naturmaterial som bomull, lin eller bambu är alltid det bästa för kroppen eftersom de andas bättre än syntet, även om träningskläder i syntet kan vara bra om du ska träna hårt eftersom de har speciella egenskaper. Till vardags rekommenderar vi att du använder kläder av bomull eller modal närmast kroppen, både för deras sköna känsla mot huden och för deras förmåga att torka snabbt. Modal är en slags viskos som tillverkas av bokträ, och är i grunden ett naturligt material även om själva tillverkningsprocessen sker på kemisk väg. Det är också möjligt att skapa väldigt tunna plagg av modal, vilket gör materialet perfekt för till exempel underkläder eller t-shirts. Både bomull och modal låter huden andas och gör att den känns sval under sommaren eller i varma lokaler vilket minskar risken för överdriven svettning och svettfläckar.

Klä dig i flera lager

Ett annat tips för att undvika de negativa konsekvenserna av svettning är att klä sig i flera lager. Då blir det lättare för dig att ta av ett lager direkt när du känner dig varm, i stället för att behöva svettas i onödan. Genom att ha en tunnare t-shirt under dina vanliga kläder kan du också minska risken för svettfläckar på din fina sidenblus, snygga tröja eller dyra ullkavaj. En t-shirt i bomull eller modal suger upp svetten och förhindrar att den ger fläckar på dina övriga kläder, och är dessutom lätt att tvätta så att du alltid har en ny och ren t-shirt att ta på dig varje morgon.

Välj plagg som är speciellt tillverkade för att minska svettningar

Det finns en hel del plagg ute på marknaden som är utvecklade särskilt för att minska svettningar, lukt och svettfläckar. Ett exempel är t-shirts från Drywear som är tillverkade av så kallad mikromodal som är extra tunn och ännu mer absorberande än vanlig modal. De har också ett unikt svettmembran under armarna som förhindrar svettfläckar på dina övriga kläder. Membranet innehåller även mycket tunna koppartrådar som förhindrar dålig lukt. Det gör dessutom så att din deodorant inte kommer i kontakt med dina övriga kläder vilket förhindrar gula fläckar. Drywears t-shirts är ett bra val för dig som lider av hyperhidros – extra rikliga svettningar, men kan användas av alla som effektivt vill dölja de negativa effekterna av svettningar.

Tvätta dina kläder på rätt sätt

Genom att tvätta dina kläder lagom ofta och på rätt sätt kan du också se till att de på bästa sätt hjälper dig att minska svettningar och dålig lukt. När det gäller undertröjor eller underkläder som sitter närmast huden och absorberar svetten kan du gärna tvätta dem efter bara en dags användning på upp till 60 grader. Det är bäst att inte använda något sköljmedel eftersom det kan minska materialets absorberingsförmåga. Övriga kläder bör tvättas om de börjar lukta illa eller ser smutsiga ut. Den dåliga lukten kommer inte från svetten i sig, utan från bakterier som finns naturligt på kroppen, och genom att tvätta kläderna avlägsnas bakterierna vilket minskar risken för att du ska lukta illa när du svettas.

Genom att använda rätt kläder när du svettas går det alltså att påverka effekten av svettningarna en hel del. Se till att välja plagg av naturmaterial som andas och torkar snabbt, och klä dig i flera lager så att du kan ta av dig ett plagg när du börjar svettas och förhindrar att svettfläckar uppkommer på dina finaste kläder. Du kan dessutom med fördel välja kläder som är speciellt utvecklade för att minska de negativa effekterna av svettningar, som till exempel Drywears t-shirts. Sist men inte minst är det viktigt att du tvättar kläderna tillräckligt ofta, och undviker att använda sköljmedel för att de ska bevara den absorberande effekten.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *