Modal

Modal är en regenatfiber - en slags konstfiber som är tillverkad av naturlig cellulosa

Modal är en regenatfiber – en slags konstfiber som är tillverkad av naturlig cellulosa. Detta innebär att den är tillverkad på kemisk väg men samtidigt har ett naturligt ursprung vilket har många fördelar. I detta inlägg ska vi ta en närmare titt på hur modal tillverkas och i vilka sammanhang detta material är ett bra val.

Hur tillverkas modal?

Modal är en typ av viskos som tillverkas av bokträ. Själva namnet är egentligen ett varumärke som ägs av ett företag från Österrike vid namn Lenzing. Tillverkningen sker i stort sett på samma sätt som för vanlig viskos, men viskos kan däremot vara gjort av andra cellulosamaterial såsom tall, bambu eller gran.

För att kunna skapa modaltyger används en del kemikalier som bryter ned cellulosan. Eftersom modal är ett varumärkesnamn innebär det att tillverkningen är hårdare reglerad än för vanlig viskos. Det gör att man kan vara säker på att tillverkningen går rätt till och att så lite kemikalier som möjligt används i framställningsprocessen.

Det finns även en tåligare variant av modal som kallas för mikromodal. Detta material är också mjukare än bomull, och samtidigt har det en ännu större förmåga att leda bort fukt från kroppen och är inte heller särskilt känsligt för krympning. Mikromodal används ofta i underkläder och t-shirts som man använder närmast kroppen tack vare dess utmärkta andningsförmåga och mjuka känsla.

Modalens goda egenskaper

Modal har liknande egenskaper som bomull, och det är vanligt att man blandar modal och bomull i olika klädesplagg. Då får man ett lite stadigare tyg, medan plagg med enbart modal påminner lite om silke i strukturen och har ett väldigt fint fall. De är också mycket bekväma att ha på sig, torkar snabbt och känns följsamma på kroppen.

Modal är också ett väldigt lättskött material, och bara genom att hänga upp plaggen på en galge kan man få dem att se släta och snygga ut. Eftersom modal krymper ganska lätt är det bra att dra lite i plagget direkt efter tvätt för att se till att det behåller sin längd. Tyget är enkelt att rengöra och kräver inte särskilt höga temperaturer.

Möjligheten att skapa väldigt tunna tyger av modal gör att de är både lätta och bekväma att ha på sig, samtidigt som de inte är genomskinliga. Detta naturmaterial absorberar också mer svett än bomull, vilket gör att modaltyger är ett bra och bekvämt val till undertröjor.

Kläder av modal

Tack vare det förhållandevis låga priset på modal kan man av detta tyg skapa billiga kläder som samtidigt har mycket fördelaktiga egenskaper. Tyget är också lätt att färga, vilket gör det ännu mer användbart som ersättningsfiber för bomull.

Plagg av modal är ofta väldigt sköna att ha på sig, och detta tyg fungerar mycket bra som ersättning för bomull i till exempel toppar, t-shirts och klänningar. Eftersom modal är ett naturmaterial så låter det kroppen andas, och det torkar också snabbt vilket är en stor fördel under sommaren. Tack vare detta är modal också ett utmärkt val för träningstoppar. T-shirts från Drywear som är tillverkade av extraabsorberande mikromodal är till exempel ett betydligt bättre alternativ än vanliga bomulls-t-shirts under kavajen, tröjan eller på träningen. De är dessutom utrustade med ett svettmembran under armarna som garanterar att inga svettfläckar hamnar på din tröja eller skjorta.

Modal är alltså ett bekvämt och funktionellt material som används allt mer i klädtillverkning som alternativ till bomull, och då särskilt på plagg man bär närmast huden. Det är ett av de allra bästa valen för dig som söker en bekväm undertröja eller topp som absorberar svett, är mjuk och följsam samtidigt som den också är lätt att tvätta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *