Att svettas när man sover

Att svettas när man sover

Det är helt normalt att svettas, eftersom det är kroppens nervsystem som meddelar svettkörtlarna att de ska utsöndra fukt för att kyla ned kroppen. Svetten kan också säga en hel del om din hälsa, och det finns många tillstånd där man svettas mer än vanligt. Att svettas när man sover är ett av dem och nedan får du mer information om anledningen till att vissa svettas mer under natten och vad man kan göra åt det.

Varför svettas man när man sover?

Nattsvettningar är faktiskt en ganska vanlig åkomma, som oftast beror på ofarliga orsaker. De flesta av oss har nog någon gång vaknat och känt sig blöta av svett trots att det inte är varmt i rummet. Vanligtvis händer det bara någon gång ibland, och faktum är att 42% upplever nattsvettningar någon gång i månaden. Men sker det ofta kan det bero på bland annat diabetes. Diabetiker kan nämligen drabbas av lågt blodsocker som ibland resulterar i onormala svettningar.

En av de vanligaste orsakerna till nattsvettningar hos kvinnor är annars låga nivåer av östrogen, vilket särskilt kan leda till onormala svettningar hos personer som använder p-piller, har fött barn eller är i klimakteriet. Många läkemedel har också nattliga svettningar som biverkning, och detta gäller särskilt antidepressiva medel. Ännu en orsak till onormala svettningar är hyperhidros, som innebär att man svettas betydligt mer än vanligt dygnet runt. Sömnapné, att man får andningsuppehåll i sömnen, kan också orsaka nattsvettningar. Det beror på att man andas snabbare och att stressystemet får arbeta hårdare.

Vad kan man göra åt det?

Om du misstänker att dina nattliga svettningar beror på något sjukdomstillstånd eller läkemedel som du intar bör du söka hjälp hos läkare. Men i annat fall finns det många olika sätt försöka minska svettningarna på ett naturligt sätt. Den enklaste lösningen är att först och främst sänka temperaturen i sovrummet, så minskar du genast risken för att svettas ovanligt mycket under natten. Det kan också vara bra att sova naken eller i så tunna kläder som möjligt. Om du trots detta svettas när du sover kan du använda dig av en fläkt eller luftkonditionering för att göra rummet ännu svalare, vilket är särskilt viktigt under sommarhalvåret.

En del personer svettas också mer när de dricker alkohol eller äter extra kryddig mat, så testa gärna att undvika detta för att se om dina nattliga svettningar upphör. Det är också viktigt att minska på stressen i ditt liv, särskilt innan du går och lägger dig. Därför kan det vara en bra idé att göra avslappningsövningar i sängen innan du ska sova så att du får en djupare och lugnare sömn.

Sov bättre med dessa enkla knep

Ibland fortsätter du kanske att svettas på natten trots försök att minska nattsvettningarna enligt metoderna ovan. Då kan du i alla fall försöka minimera obehaget som uppstår när du svettas genom att använda sängkläder och nattkläder av naturmaterial.

Se också till att tvätta dina sängkläder ofta, och investera gärna i plagg som är särskilt utvecklade för att förhindra svettningar, som till exempel t-shirts från Drywear i mikromodal. Modal har nämligen mycket positiva egenskaper när det gäller att absorbera fukt, och kan därför hjälpa till att hålla din kropp torr under natten så att du kan sova bättre. Det kan också hjälpa att duscha innan du går och lägger dig och att använda så naturliga hudvårdsprodukter som möjligt för att inte irritera huden.

Nattsvettningar är alltså sällan någonting att oroa sig för och även om det kan vara obehagligt att vakna svettig mitt i natten finns det mycket man kan göra för att förhindra och underlätta besvären. En bra början är att börja använda Drywears bekväma undertröjor som är perfekta att sova i, lätta att tvätta och absorberar 50% mer fukt än en vanlig bomullströja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *