Få bort svettlukt från träningskläder: Praktiska råd och tvättrutiner

Träningskläder som luktar svett och unket är varken trevligt för dig eller för andra på gymmet. Tack vare några enkla tvättråd kan dina träningskläder kännas som nya igen. I den här artikeln ska vi gå igenom några effektiva metoder för att bli av med svettlukt från träningskläder.

Varför luktar träningskläder illa?

Träningskläder är oftast tillverkade av syntetiska material som polyester och elastan, vilka är kända för att vara vattenavvisande och effektiva på att transportera bort fukt. Tyvärr kan svett och bakterier lätt bli kvar i tygets fibrer, vilket efter en tid kan leda till en obehaglig lukt som tycks kvarstå även efter tvätt.

Så tvättar du illaluktande träningskläder på rätt sätt

För att behålla dina träningskläders funktionella egenskaper och bli av med svettlukt bör du följa dessa steg:

Tvätta i låga temperaturer

Tvätta dina träningskläder vid en temperatur på 30°C, med hälften så mycket tvättmedel som du skulle använda till vanliga kläder. För höga temperaturer och för mycket tvättmedel kan skada de funktionella egenskaperna hos dina träningskläder. Ibland kan det vara nödvändigt att tvätta vid högre temperaturer för att döda alla bakterier, men detta bör endast göras undantagsvis.

Undvik sköljmedel

Sköljmedel kan ta bort de tekniska egenskaperna hos syntetiska träningskläder, som förmågan att transportera bort svett och fukt. Istället för att ta bort lukten kan sköljmedel faktiskt bidra till den genom att fastna i fibrerna.

Lufttorka träningskläder

Undvik att torktumla träningskläder, eftersom värmen kan försämra plaggens egenskaper. Låt istället dina träningskläder lufttorka.

Låt träningskläder lufttorka innan tvätt

Efter träning, låt dina träningskläder lufttorka innan du lägger dem i tvättkorgen. På så sätt minskar du risken för att bakterier frodas och skapar dålig lukt.

Använd ättika och bikarbonat för att neutralisera lukten

Om du har följt ovanstående råd men fortfarande kämpar med illaluktande träningskläder, kan du prova att tvätta kläderna med ättika eller bikarbonat. Ättika dödar bakterier och bikarbonat neutraliserar pH-värdet som gör kläderna sura.

Tvätta med ättika

  1. Lägg träningskläderna i kallt vatten i en balja och häll i en halv dl ättika. Låt plaggen ligga i badet i 20 minuter.
  2. Maskintvätta dem sedan vid 30°C och låt plaggen lufttorka.

Tvätta med bikarbonat

  1. Blanda tvättmedel med cirka 1/2 dl bikarbonat och tvätta dina träningskläder i 30°C i maskin.

Hur ofta ska man tvätta träningskläder?

Om du tränar regelbundet bör du helst tvätta dina träningskläder efter varje träningspass. Låt aldrig använda träningsplagg ligga kvar i gymväskan. Låt dem lufttorka i solen och tvätta dem sedan omedelbart vid lägre värme och med mindre tvättmedel.

Undvik att tvätta träningskläder med vanliga kläder

Att tvätta träningskläder med vanliga kläder kan leda till att funktionsmaterialet i träningskläderna bryts ned och fibrerna kan bli igentäppta. Det är bäst att tvätta träningskläder separat. Observera dock att vissa träningsplagg, som sport-bh:ar, kanske behöver handtvättas.

Genom att följa dessa tips kan du förlänga livslängden på dina träningskläder, bibehålla deras funktionalitet och framför allt, bli av med den envisa svettlukten. Kom ihåg att rätt skötsel av dina träningskläder inte bara påverkar din träningsupplevelse, utan även de runt omkring dig på gymmet.

Extra uppmärksamhet för sport BH:ar

Sport-BH:ar behöver ofta särskild omsorg eftersom de utsätts för mycket svett och slitage. Ta ut inläggen och handtvätta dem för att undvika att BH:n blir knölig. Det är också en bra idé att tvätta en sport-BH i en tvättpåse för att skydda den från skador i tvättmaskinen.

Välj rätt tvättmaskin för dina träningskläder

Om du och din familj tränar ofta och har en hel del träningskläder att tvätta, kan det vara värt att överväga en tvättmaskin som har en större trumma. Dessa tvättmaskiner har ofta flera program och valmöjligheter, vilket gör att du kan anpassa tvättcykeln till dina kläders specifika behov. Kom ihåg att alltid läsa igenom bruksanvisningen för att se om just din produkt har specifika rekommendationer kopplade till ovanstående tips.

Sammanfattning

Att hantera svettlukt i träningskläder kan vara en utmaning, men med rätt tekniker och verktyg kan du effektivt bekämpa problemet. Kom ihåg att tvätta träningskläder separat och i lägre temperaturer, låta dem lufttorka och undvika att använda sköljmedel. För envisa lukter, prova ättika eller bikarbonat. C30 Tvättabletter kan också vara en utmärkt lösning för att hålla dina träningskläder fräscha och fria från obehagliga lukter.

Genom att ta väl hand om dina träningskläder kommer du inte bara att förbättra din egna träningsupplevelse, utan du kommer också att bidra till en mer trevlig miljö för alla på gymmet. Med rätt skötsel kan dina träningskläder hålla längre och fortsätta att prestera på topp under dina träningspass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *