Svettning under Nätterna – Allt om Nattsvettning

Nattlig svettning kan vara extremt störande för din nattsömn när du vaknar och är genomvåt av svett. I den här artikeln kommer vi att undersöka varför du svettas på natten och hur du kan stoppa de nattliga svettningarna.

Varför Svettas Jag Så Mycket under Nätterna?

Det finns många anledningar till detta. En vanlig förklaring är att temperaturen i sovrummet helt enkelt är för hög. Om din kroppstemperatur kryper över de magiska 37 graderna kommer din kropp automatiskt att producera svett för att bli av med överskottsvärmen.

Hur Mycket Svettas Man under Nätterna?

Du förlorar cirka 200 ml vätska varje natt. Det mesta av denna vätskeförlust beror på din andning och kan därför inte riktigt beskrivas som svett. Vätskan från andningen hamnar ute i sovrummet och stör därför inte din sömn.

Men när du svettas mycket om natten sipprar svetten ut i sängen och kan verkligen förstöra sömnen.

Nattliga Svettningar och Klimakteriet

En vanlig orsak till att kvinnor drabbas av nattliga svettningar är klimakteriet. Man upplever då plötsliga värmevallningar, vilket gör att kroppen kyler ner sig med svett.

Alkohol och Nattsvett

Alkohol kan också skicka dig på en ordentlig svettkur under natten. När du dricker alkohol ökar pulsen och blodkärlen i huden vidgar sig. Det kan få huden att kännas varm, vilket gör att kroppen producerar svett.

Varför Kallsvettas Jag under Nätterna?

Dina nattliga svettningar kan också bero på andra saker än ett varmt sovrum. Kallsvett skiljer sig ifrån normal nattsvett då den inte orsakas av en överdrivet hög kroppstemperatur.

Kallsvett och Sjukdomar

Frekventa kallsvettningar under en längre period kan vara ett tecken på lågt blodsocker och blodtryck vilket i värsta fall kan vara symptom på cancer. Om du upplever detta bör du bli undersökt av en läkare.

Kallsvett, Stress och Ångest

Om du ofta kallsvettas kan det också vara ett tecken på att du lider av stress eller ångest. Denna typ av svettning kan utlösas av rädsla i hjärnan, vilket aktiverar kroppens alarmberedskap.

Hur undviker du att Svettas under Nätterna?

Det finns många saker som du kan göra för att undvika nattliga svettningar.

Sänk Temperaturen i Sovrummet

Det primära är att sänka temperaturen i sängen och i sovrummet. Ett öppet fönster under natten kan också sänka temperaturen i sovrummet och rädda dig från att svettas rejält om natten. Du kan även dra för gardinerna under dagen. Det hindrar solens strålar från att tränga in sovrummet och håller därmed temperaturen nere.

Välj Rätt Bäddmadrass

Till exempel kan du sova i en säng tillverkad av mer ventilerande material. Ett ventilerande material kan vara latex, vilket andas bättre än exempelvis minnesskum.

Hur Undviker du Kallsvettningar under Nätterna?

Eftersom kallsvett inte orsakas av värme är det heller inget som går att fixa genom att öppna ett fönster eller genom att byta till ett sommartäcke.

Kallsvettning och Sjukdomar

Om du kallsvettas under en längre tid kan det som sagt vara ett symptom på allvarlig sjukdom. Om du är tveksam bör du kontakta din läkare.

Hantera Stress och Ångest

Om du kallsvettas på grund av stress och ångest bör du snabbt identifiera orsaken och försöka att ta itu med den. Tyvärr går det inte alltid att bli av med stress och ångest snabbt, men det är en desto större anledning till att sätta igång direkt. Både för din mentala hälsa och för din nattsömns skull.

Sammanfattning

Nattlig svettning kan störa din sömn och påverka din livskvalitet. Genom att identifiera orsakerna till din nattsvettning och genomföra lämpliga förändringar i ditt sovrum och i dina vanor kan du minska svettning och förbättra din sömn.

Om nattsvettningar fortsätter eller om du har oroande symptom, bör du rådfråga en läkare för ytterligare utvärdering och behandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *