Kan jag använda deodorant med aluminiumklorid mot svett?

aluminiumklorid deodorant

Många antiperspiranta deodoranter är av typen aluminiumklorid deodorant. Aluminiumklorid fungerar på så sätt att utsöndringspunkter från kroppens svettkörtlar stoppas. Det gör att svetten inte kommer igenom det behandlade området.

Man kan få deodoranter med aluminiumklorid i olika styrkor, där de kraftigaste kräver recept och ska hämtas på apotek, efter rådgivning och recept från läkare.  I Danmark har det visat sig vanligt att preparat skrivs ut till patienter med hyperhidros. Tyvärr upplever flertalet patienter med diagnosen att effekten är begränsad, samt att den avtar ganska snabbt efter ett par veckor.

Det fungerar inte lika bra för alla

Produkterna kan fungera för personer som svettas mer än genomsnittet, men även här kommer effekten att avta med tiden. Man bör också fråga sig själv om man önskar att använda så starka kemikalier på sin kropp.

Kan man få biverkningar av en deodorant med aluminiumklorid?

Om en deodorant med aluminiumklorid används på huden, innan den är HELT torr, är risken stor för att det kommer utslag. Det bildas nämligen saltsyra, om aluminiumklorid blandas med svett. Denna saltsyra kan etsa huden, och därigenom också medföra starka smärtor. Samtidigt kommer det att medföra att effekten av den antiperspiranta deodoranten försvinner ganska snabbt.

Det kan rekommenderas att ta på deon på kvällen, innan man går och lägger sig. Det är (oftast) då kroppen svettar minst. Man bör också sova i en t-shirt man inte planerar att använda framöver då aluminiumklorid kan få textil att murkna.

Aluminumklorid mot svett kan vara ansträngande för kroppen

Aluminiumklorid är kraftiga kemikalier att påföra sin kropp och man bör sluta med behandlingen om man upplever obehag. När man vet att det kan bidra till att textil börjar ruttna, kan man också ana att det är en stark produkt man utsätter sin hud för.

Bekräftade biverkningar av aluminiumklorid innefattar bland annat.

  • Röd och öm hud kring det behandlade området
  • Små sår eller blåsor
  • Starkt svidande eller kliande känsla vid påtagning (ofta på grund av skadad hud, eller svett/fukt på huden)
  • Irriterad hud, speciellt efter rakning under armarna
  • Svett på nya/andra ställen på kroppen – flera personer som har försökt med aluminiumklorid har upplevt att de börjat svettas på nya ställen på kroppen, som inte varit ett problem tidigare. Anledning är ofta att kroppen försöker bli av med värmen, där svettkörtlarna har fått aluminiumklorid på sig, är de ”förlamade” och kan därför inte avge svett. Därför vill kroppen svettas på andra ställen för att kunna reglera sin temperatur.

Var uppmärksam på de långsiktiga påverkningarna

Vissa undersökningar visar att frekvent användande av aluminiumklorid på huden kan komma att påverka centrala nervsystemet. Just centrala nervsystemet kan också få kroppen till att svettas ännu mer, så på sikt finns det risk för att en lång tids användande av aluminiumklorid faktiskt kan förvärra den förhöjda svettproduktionen man redan har.

Det finns alternativ till deodorant med aluminiumklorid

Om man inte är så förtjust i tanken om att påföra sin kropp sprit och aluminiumklorid, kan man kanske överväga ett alternativ. Våra Drywear t-shirts, fungerar som den perfekta undertröjan. Den är producerad av naturliga modalfibrer som säkrar att den blir torr snabbt igen. Under armarna finns andningsbart membran som ser till så armsvett inte sänds vidare till de kläder du har över t-shirten. Det samlas i stället upp och fördunstar långsamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *