Varför luktar svett och hur kan man undvika svettlukt?

Varför luktar svett och hur kan man undvika svettlukt

Svettlukt

Vissa människor har en bild av att svettlukt uppstår varje gång vi svettas. Detta är en sanning med modifikation, vilket vi kommer försöka förklara här. Svett består huvudsakligen av vatten och salt, och i normala fall svettas vi för att kunna reglera kroppens temperatur. Det är därför som de flesta av oss svettas när vi är ute och springer, eller sitter stilla i solens värme.

Det är bakterier som skapar lukten

Svetten i sig själv är i stort sett luktfri. ”Men varför känner jag då en så stark svettlukt och luktar under armarna?” frågar du dig kanske. Svettlukten uppstår då svetten blandas med de bakterier man naturligt har sittande på kroppen. Därför är det viktigt att man tvättar sig noggrant på de områden på kroppen man tenderar att svettas på.

Svettlukt under armarna kan minimeras

En bra idé kan vara att använda en mild kroppstvål utan parfym eller en antibakteriell tvål, och så en natursvamp att tvätta sig med. När du tvättat dig under armarna och sköljt av, kan du för bästa resultat upprepa proceduren. Svampen får masserat tvålen ordentligt runt på huden, jämfört med om du använder dina händer och det säkerställer att du får tagit bort långt fler bakterier under din morgondusch.

Svettlukt på kläder

Man kan själv märka skillnaden på ens svettlukt, om man tränar eller motionerar. Ofta luktar du inte av svett när du kommer hem, genomvåt efter din joggingrunda. Däremot kommer din t-shirt snabbt få en starkt illaluktande doft, på grund av bakterier och svett som blandas i kläderna.

Svettlukt kan också minimeras med Drywear

Drywear t-shirts kan också hjälpa mot svettlukt. T-shirtarna är gjorda av Modal fibrer, som är ett naturligt ämne. Det ser till så att fukt snabbt fördunstar från t-shirten, så du alltid har kroppen torr. Utöver det så är svettmembranen, som är insydda under ärmarna, vävda med fina koppartrådar. Koppar hjälper till med att bryta ner svettlukten från din kropp, då det har en antibakteriell funktion. Drywear produkterna kan ses här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *