Varför svettas jag så mycket?

Varför svettas jag så mycket?

Många av oss har frågat oss själva – varför svettas jag så mycket? Generellt kan sägas att kroppen använder svett för att reglera sin temperatur. Ju mer man svettar, ju mer kan kroppens temperatur falla. Svett har alltså en kroppslig funktion som vi inte kan vara utan. Kroppen vill försöka att hålla en konstant temperatur på ca 37 grader. Det sker genom at man svettas, oftast under armarna eller i ansiktet.

Känslorna är också en bidragande orsak

Utöver den fysiska ”termostat-effekten” har kroppens nervsystem också en påverkan på mängden svett. Det vill säga att ens svettproduktion också är förknippat med känslor. Detta är något många upplevt, speciellt när man är nervös.

Svettkörtlar under armarna

Man har mellan 2 och 4 miljoner svettkörtlar på kroppen, och bara det är en stor aspekt i de skillnader från person till person som gör att vissa svettas långt mer än andra. Mängden svettkörtlar är ärftligt, vilket ofta gör att folk som har stor svettproduktion har familjemedlemmar med samma problem.

Vi har två typer av svettkörtlar i huden, nämligen apokrina och merokrina körtlar. Det är de merokrina körtlarna som huvudsakligen fungerar som ”termostat” och reglerar kroppstemperaturen. Dessa återfinns primärt under fötterna och i handflatorna, apokrina körtlar däremot återfinns framförallt under armarna och i underlivet.

Det finns fyra huvudsakliga orsaker till att vi svettas:

  • Motion
  • Nervositet
  • Hyperhidros
  • Känslor

Behandling av svett under armarna

Upplever man extrem svettproduktion, kan det vara så att man lider av hyperhidros. Misstänker man att så är fallet, kan man besöka sin läkare, som kommer ställa en rad fördjupningsfrågor. Är det konstant förekommande? Förekommer det bara i sociala situationer och inte därhemma? Är det hela kroppen eller bara vissa delar? Dessa frågor, kommer kunna hjälpa läkaren med att hitta den riktiga diagnosen på problemet.

Förhöjd svettproduktion kan också orsakas av andra förändringar i kroppens tillstånd. Det kan t.ex. handla om att man är allergisk mot en viss typ av mat, eller att det finns en annan sjukdom som går in och påverkar ens nervsystem.

Ett problem för mycket

Den goda nyheten är att det inte är något hälsoproblem att svettas mycket, så länge det inte är på grund av en annan diagnos. Tyvärr är det ändå en tabu-belagd situation, där många människor blir inåtvända och asociala då de tycker att det är pinsamt att gå ut med stora svettfläckar under armarna. Det kan också verka hämmande för yrkesverksamma personer, som inte framstår lika självsäkra till diverse presentationer och möten då de fruktar att svettas igenom skjorta, topp och kavaj.

Vad kan jag göra när jag svettas så mycket?

 

Det finns olika åtgärder man kan ta till, om man är generat och hämmat av hög svett produktion. Det finns olika antiperspiranta deodoranter, men många av dessa innehåller förhållandevis kraftiga kemikalier. Är man allergisk mot dessa, bör man undersöka innehållet först. Man kan se över sina kostvanor, för att se om det är några ändringar där som kan göras. Se gärna vårt inlägg om matvaror som bidrar till att höja svettproduktionen. Man kan också se sig om efter en medicinsk behandling för svett under armarna.

Är det svett under armarna som är det stora problemet, rekommenderar vi att man provar Drywear t-shirts med extra skydd under armarna. Det är producerat av det skönaste Modal materialet, och känns som en dröm på kroppen. Med en Drywear t-shirt under skjortan, är du klar till en hel dags arbete, inklusive presentationer, möten och stressiga situationer.

Du kan gå direkt till våra Drywear t-shirts genom att klicka på länken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *